Aging, body image and identity 1998 - Tornstam, Lars; Öberg, Peter (Uppsala University, 2010)
The purpose of this project is to study the relationship between people's own body-associations and identity-conceptions in an extensive survey of individuals between 20 and 85 years of age. Among others; it intend to scrutinize the extent to which people themselves are experiencing their own bodies, in the negative, way that theories of social gerontology and the ideals of popular culture propose and to identify the categories of individuals who might do so.

I denna studie har man frågat individer i åldrarna 20-85 år om åldrande, kroppsuppfattning och identitet. Respondenterna fick ange sin egen personliga inställning till en rad påståenden om kropp och åldrande. Därutöver fick man besvara frågor om åldersupplevelse: hur gammal man känner sig, hur gammal man skulle vilja vara, hur gammal man tror andra upplever att man är, och i vilken ålder man kände sig mest nöjd med sin kropp. Respondenterna fick även ange sin längd och vikt samt vilka mått man helst skulle vilja ha. Därutöver presenterades nio olika typer av kroppsfigurer och man fick där ta ställning till vilken figur som bäst beskriver nuvarande utseende, vilken figur man helst skulle vilja ha och vilken figur man borde ha enligt de normer som finns i samhället. Respondenterna fick även specificera hur nöjd eller missnöjd man är med olika kroppsdelar. Ett antal frågor handlar om skönhetsoperationer och inställning till sådana. Ett fyrtiotal frågor tar upp olika påståenden om kropp och utseende där respondenten får ange hur bra eller dåligt de stämmer överens med den egna uppfattningen. Avslutningsvis ställdes frågor om hälsa, fysisk aktivitet och inställning i olika frågor om åldrande och kroppsbild. Respondenter 30 år eller äldre fick även frågor om förändringar i sitt eget utseende.
Upplevelser av kropp och åldrande 1998
Keywords: ageing; åldrande; health; hälsa; personal identity; personlig identitet; personality; personlighet; self-esteem; självkänsla; Physical Fitness; Fysisk kondition; Physical Education and Training; Fysisk fostran och träning; weight (physiology); vikt; General health and well-being; Allmän hälsa och välbefinnande; Elderly; Äldre; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi; Diet and nutrition; Kost och näring