The Community SOM Survey 1998: Ale - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2003)
Every year since 1986, the SOM Institute carries out a nationwide survey, National SOM (Riks-SOM), in which people are asked questions about politics, society, their use of media, public service, the environment, risks, new media technology and their leisure-time activities. Since 1992 a corresponding survey is carried out in Göteborg and its surrounding communities: Western SOM (Väst-SOM). Starting in 1996, a local study, Community SOM (Kom-SOM), is carried out in different municipalities surrounding Göteborg as well as town districts in the city of Göteborg. The results from these surveys shed light on three levels of society: the national, the regional and the municipal.

Varje år sedan 1986 genomför SOM-institutet en riksrepresentativ frågeundersökning på temat Samhälle, Opinion och Massmedia. Sedan 1992 genomförs en motsvarande frågeundersökning i Göteborg med kranskommuner: Väst-SOM. År 1998 utvidgades denna till att omfatta hela Västra Götalandsregionen samt Kungsbacka kommun. Utöver dessa undersökningar har SOM-institutet vissa år genomfört undersökningar i ett antal västsvenska kommuner samt stadsdelar i Göteborg, Kom-SOM.
Kom-SOM utfördes för första gången under hösten 1996.
Hösten 1998 genomfördes en kom-SOM undersökning i Göteborgsstadsdelen Frölunda samt i kommunerna Ale och Tjörn. Kommunundersökningen är i huvudsak utformad på samma sätt som Riks- och Väst-SOM. Frågeformuläret är dock inte lika omfattande och urvalet är mindre. Många frågor är dock gemensamma för såväl de olika delarna av kommunundersökningen som för Riks- och Väst-SOM, vilket ger stora möjligheter till jämförelser mellan tre olika nivåer i samhället: nationell, regional och lokal.
Frågeformuläret för Kom-SOM 1998 består av fem sammanhållna delar: Massmedier; Politik och samhälle; Trafik och miljö; Levnadsförhållanden, fritid och boende; samt bakgrundsfrågor.
SOM-undersökningen Kommun-SOM 1998: Ale
Kom-SOM 1998
Keywords: environment; miljö; trust; förtroende; voting; röstning; political interest; politiskt intresse; local government services; kommunal service; newspaper readership; tidnings läsekrets; shopping; shopping; membership; medlemskap; public transport; kollektivtrafik; party identification; partiidentifikation; information sources; informationskällor; public services; offentlig service; news; nyheter; political participation; politiskt deltagande; internal politics; inrikespolitik; visits to recreational facilities; fritidsanläggningsbesök; politicians; politiker; community behaviour; samhällsdeltagande; voluntary work; volontärarbete; leisure time activities; fritidsaktiviteter; traffic; trafik; lobbying; politisk påverkan; reading (activity); läsande; CORS; CORS; Media; Media; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; Leisure, tourism and sport; Fritid, turism och sport; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap