The National SOM Survey 2000 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2014)
National SOM 2000 is the fifteenth survey in this series. One of the questionnaires mainly deals with questions on politics, economy and working life, while the other mainly deals with media, culture and health. One third of the questions asked in the two questionnaires are common for both samples, for example questions about media habits, political attitudes, leisure activities, and social background.

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

Detta är den femtonde undersökningen i serien Riks-SOM, en nationell frågeundersökning med syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder på temat samhälle, opinioner och medier.

Riks-SOM 2000 genomfördes som två undersökningar med två representativa urval och två olika formulär, där datainsamlingarna genomfördes parallellt och under identiska förhållanden. Frågeformulären skiljer sig något åt i det att tyngdpunkten i det ena formuläret ligger på politik och samhälle, medan det andra har en tonvikt på frågor om medier, kultur och livsstil. Ett stort antal frågor är gemensamma för båda frågeformulären och kan därmed bearbetas med dubbel urvalsstorlek.

Båda formulären innehåller åtta olika frågeområden. Gemensamma frågeområden är: massmedier; politik och samhälle; fritid; samt bakgrundsfrågor. Politikformuläret innehåller även: Sveriges förhållande till omvärlden; invandrar- och flyktingfrågor; energi och miljö; samt medievanor. Medieformuläret tar också upp: radio, TV och journalistik; bibliotek; teknikinnehav och internet; samt medieattityder.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 2000
Riks-SOM 2000
Keywords: elections; val; mass media; massmedia; population migration; migration; participation; deltagande; public sector; offentlig sektor; international relations; internationella relationer; energy; energi; environment; miljö; health; hälsa; leisure time; fritid; finance; finans; internal politics; inrikespolitik; CORS; CORS; Media; Media; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap