The National SOM Survey 1999 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2011)
Since 1986 the SOM-institute has been carrying out an annual nation-wide survey of Swedish opinions. This is accordingly the thirteenth survey in this series. The SOM-institute is a collaboration between three departments at Göteborg University: the Institute for Journalism and Mass Communication, the Department of Political Science, and the School of Public Administration. The 1998 survey differs from the earlier ones since it includes two nation representative samples and uses two different mail questionnaires. One of the questionnaires mainly deals with questions on politics, economy and working life, while the other mainly deals with media, culture and health. One third of the questions asked in the two questionnaires are common for both samples, for example questions about media habits, political attitudes, leisure activities, and social background.

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

Riks-SOM 1999 är den fjortonde undersökningen i serien Riks-SOM, en nationell frågeundersökning med syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder på temat samhälle, opinioner och medier.

Detta är det andra året som Riks-SOM genomförs som två undersökningar med två representativa urval och två olika formulär, där datainsamlingarna genomfördes parallellt och under identiska förhållanden. De båda formulären skiljer sig något åt i det att tyngdpunkten i Riks-1 ligger på politik och samhälle, medan Riks-2 har en tonvikt på frågor om medier, kultur och livsstil. Ungefär en tredjedel av frågorna i undersökningen ställdes i båda formulären och kan därmed behandlas som ett sammanhållet datamaterial. De gemensamma frågorna är dels sådana som är av bakgrundskaraktär, dels sådana som besvarar centrala frågeställningar inom statsvetenskap, förvaltningsforskning och medie- och kommunikationsvetenskap. Ytterligare ett antal frågor har ställts i båda formulären därför att det större urvalet möjliggör bearbetningar av grupper som annars skulle ha blivit för små för statistiskt säkerställda analyser.

I Riks-SOM 1999 omfattar båda formulären åtta olika frågeområden. Ett stort antal frågor är gemensamma för båda frågeformulären och kan därmed bearbetas med dubbel urvalsstorlek. Båda formulären omfattar frågeområdena: massmedier; politik och samhälle; fritid; samt bakgrundsfrågor. Politikformuläret (Riks-1) innehåller även: Sveriges förhållande till omvärlden; invandrar- och flyktingfrågor; energi och miljö; samt medievanor. Medieformuläret (Riks-2) tar också upp: hälsa och hälsorisker; bibliotek; medier och medieanvändning; samt internationella jämförelser.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 1999
Riks-SOM 1999
Keywords: mass media; massmedia; population migration; migration; participation; deltagande; energy; energi; environment; miljö; mass media exposure; massmediaexponering; nuclear energy; kärnkraft; news; nyheter; internal politics; inrikespolitik; visits to recreational facilities; fritidsanläggningsbesök; political parties; politiska partier; political leaders; politiska ledare; cultural participation; kulturdeltagande; leisure time activities; fritidsaktiviteter; renewable energy; förnybar energi; CORS; CORS; Media; Media; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap