ISSP 1997 - Work orientations II: Sweden - Svallfors, Stefan (Umeå University, 2009)
This survey is the Swedish part of the 1997 'International Social Survey Program'. ISSP is an ongoing program of cross-national collaboration. Formed in 1984, the group develops topical modules dealing with important areas of social science as supplements to regular national surveys. The topic of 1997 was 'Work orientations'.

The respondents were asked if they wanted to spend more or less time on gainful employment, housework, family, friends, and leisure activities. They could also state if they agreed or not with a number of statements concerning work in general. A number of questions concerned how important different factors are for work, and the situation at the respondent's workplace. Respondents also had to give their opinion on the sabbatical year. Socio-economic background information includes occupation, trade union affiliation, education, housing, income, marital status, spouse's occupation and income, number of children, citizenship of parents, and political preferences.

Purpose:

ISSP aims to design and implement internationally comparable attitude surveys. The study in 1997 investigates Work Orientations.

Detta är den svenska studien inom det internationella forskningsprojektet ISSP. Temat för studien 1997 är ” Work Orientations”. Detta är andra gången studien genomförs på det här temat och har sedan genomförts ytterligare två gånger på samma tema (SND 0816 ISSP 2005 och SND 1002 ISSP 2015).

International Social Survey Program, ISSP, är ett globalt forskningsprojekt som har till uppgift att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Sedan 1985 har attityddata årligen samlats in och utgör nu en databas som är fritt tillgänglig för forskarsamhället. I dagsläget är 48 länder, från sex olika världsdelar, involverade i projektet. Genom bredden av medlemsländer skapas möjlighet till jämförelser i flera dimensioner. Det finns möjligheter att både jämföra länder som har en likartad samhällsstruktur och historia, och länder som skiljer sig påtagligt från varandra.

Sverige har varit medlem i ISSP sedan 1992 och det är Sociologiska intuitionen vid Umeå universitet som är huvudman för studierna i Sverige.

Sedan starten 1985 har attityder från flera olika områden undersökts. Vissa områden har återkommit genom åren, vilket gör det möjligt att även jämföra dem över tid.

Syfte:

ISSP har som syfte att konstruera och genomföra internationellt jämförbara attitydstudier. Studien för 1997 undersöker åsikter jobben och arbetslivet.
ISSP 1997 - Åsikter om jobben och arbetslivet
Keywords: employment; anställning; leisure time; fritid; housework; hushållsarbete; job satisfaction; arbetstillfredsställelse; wage determination; lönesättning; CORS; CORS; Employment; Sysselsättning; Working conditions; Arbetsförhållanden; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi