TV4 parliamentary election day survey 1998 - TV4/Demoskop parliamentary election day survey 1998 - Modig, Arne; Ellung, Göran; TV4 (Demoskop, 1999)
The survey was carried out on the day of the parliamentary election, September 20 1998. In a telephone survey a nationally representative sample of voters, Swedish citizens 18 years and older, were interviewed. In all 1 952 persons who had voted in the general election were interviewed. In the survey questions on behaviour in the general election were included.

Valdagsundersökningen 1998 genomfördes av Demoskop på uppdrag av TV4. Målgrupp för undersökningen var personer bland den röstberättigade allmänheten, dvs svenska medborgare 18 år eller äldre, som röstat i riksdagsvalet. I målgruppen ingår dels personer som röstat på valdagen söndagen den 20 september) och dels sådana som poströstat före valdagen.
För undersökningen intervjuades sammanlagt 1 952 personer som röstat i riksdagsvalet och uppger vilket parti de röstat på. För att nå dessa genomfördes intervjuer med sammanlagt 2 659 personer. I undersökningen ingår 211 intervjuer med röstberättigade som under veckan före valet (måndag 14 september - lördag 19 september) uppgav att de poströstat före valdagen. 188 av dessa uppgav vilket parti de röstat på.

Vidare ingår 2 448 intervjuer som genomfördes under valdagen. I intervjun ställdes först en fråga om man röstat. De som inte röstat fick frågan om de avsåg att rösta under söndagen. I de fall det var möjligt bokades tid för en fortsatt intervju efter det intervjupersonen varit och röstat. Med detta tillvägagångssätt resulterade valdagens intervjuer i svar från 1 764 röstberättigade som röstat och svarat på frågan om vilket parti de röstat på.

Som i andra undersökningar som baseras på telefonnummerurval har en vägning avseende hushållsstorlek, kön och ålder genomförts. Urvalet är självvägande när det gäller geografisk fördelning. Demoskops undersökningar i veckan före valet och på valdagen visade att poströsterna i detta val utgjorde ca 26 procent av samtliga röstande. För att poströsterna inte skulle få för stort genomslag vägdes poströsterna så att de kom att utgöra 26 procent i det slutliga datamaterialet. Vidare genomfördes en vägning avseende parti i föregående val.
TV4:s valdagsundersökning riksdagsvalet 1998 - TV4/Demoskop valdagsundersökning riksdagsvalet 1998
Keywords: voting intention; röstavsikt; parliamentary elections; riksdagsval; households; hushåll; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap