VALU 1998 - SVT exit poll survey parliamentary election 1998 - Näsman, Per; Hernborn, Hans; Holmberg, Sören; Thedéen, Torbjörn (Sveriges Television, 2008)
This exit poll survey was carried out in connection with the parliamentary election on September 20 1998. Earlier exit poll surveys has been carried out in connection with the parliamentary elections in 1991 and 1994, the referendum on Swedish membership of the European Union in 1994 and the first Swedish election to the European Parliament in 1995. Voters leaving the polling stations were asked to fill in a questionnaire including questions on: party voted for in the general and local elections; time for decision how to vote; party voted for in the general election 1994; vote intention if there were a referendum on Swedish EMU-membership; placement on a political left-right scale; confidence in Swedish politicians; gender, age, occupational group, union membership and church attendance. The respondents also had to indicate how important a number of items were for the decision how to vote, and to give an opinion on the policy of the different political parties.

I samband med valet 1991 genomfördes den första svenska vallokalsundersökningen. Undersökningen utfördes av Sveriges Television/Sveriges Radio i samarbete med universiteten i Göteborg och Stockholm. Liknande undersökningar har sedan dess genomförts i samband med samtliga riksdagsval, folkomröstningar och val till EU-parlamentet. En vallokalsundersökning innebär i korthet att ett urval av väljare får besvara ett antal frågor då de lämnar vallokalen. Syftet med VALU är att ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan.

VALU 1998 innehöll frågor om: vilket parti man röstat på i riksdags- respektive kommunalvalet; om man utnyttjat möjligheten att personrösta; tidpunkt då man bestämt hur man skulle rösta; vilket parti man röstat på i riksdagsvalet 1994; hur man skulle rösta om det blev en folkomröstningen om svenskt medlemskap i EMU; egen placering på en vänster-högerskala; förtroende för svenska politiker; arbetsmarknadsgrupp och medlemskap i facklig organisation; kyrkobesök. Respondenterna fick även ange vilken betydelse partiledaren respektive ett antal valfrågor haft för beslutet hur man skulle rösta. Därutöver fick man ge ett sammanfattande betyg för de olika partiernas politik. Avslutningsvis fick man ange om man tyckte IB-affären skulle utredas av en sanningskommission.

Syfte:

Ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan.
VALU 1998 - SVT:s vallokalsundersökning riksdagsvalet 1998
VALU98
Keywords: elections; val; population migration; migration; local government elections; kommunalval; religious attendance; religiöst deltagande; trust; förtroende; exit polls; vallokalsundersökningar; voting; röstning; parliamentary elections; riksdagsval; trade union membership; medlemskap i fackförening; voting behaviour; väljarbeteende; election data; valdata; electors; väljare; political parties; politiska partier; political leaders; politiska ledare; electoral issues; valfrågor; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap