VALU 1994 - SVT exit poll survey parliamentary election 1994 - Näsman, Per; Hernborn, Hans; Holmberg, Sören; Thedéen, Torbjörn (Sveriges Television, 2008)
The first Swedish exit poll survey was carried out in connection with the elections in 1991, and it was followed by a similar survey in 1994. Voters leaving the polling stations were asked to fill in a questionnaire including questions on: party voted for in the general and local elections; time for decision how to vote; party voted for in the general election 1991; vote intention at the referendum on Swedish EU-membership; placement on a political left-right scale; confidence in Swedish politicians; gender, age, occupational group and union membership. The respondents also had to indicate how important a number of items were for the decision how to vote, and to give an opinion on the policy of the different political parties.

I samband med valet 1991 genomfördes den första svenska vallokalsundersökningen. Undersökningen utfördes av Sveriges Television/Sveriges Radio i samarbete med universiteten i Göteborg och Stockholm. Liknande undersökningar har sedan dess genomförts i samband med samtliga riksdagsval, folkomröstningar och val till EU-parlamentet. En vallokalsundersökning innebär i korthet att ett urval av väljare får besvara ett antal frågor då de lämnar vallokalen. Syftet med VALU är att ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan.

VALU 1994 innehöll frågor om: vilket parti man röstat på i riksdags- respektive kommunalvalet; vilket parti man röstat på i riksdagsvalet 1991; tidpunkt då man bestämt hur man skulle rösta; hur man tänker rösta i folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap; egen placering på en vänster-högerskala; förtroende för svenska politiker; arbetsmarknadsgrupp och medlemskap i facklig organisation; kyrkobesök. Respondenterna fick även ange hur viktiga ett antal valfrågor varit för beslutet hur man skulle rösta. Avslutningsvis fick man ge ett sammanfattande betyg för de olika partiernas politik.

Syfte:

Ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan.
VALU 1994 - SVT:s vallokalsundersökning riksdagsvalet 1994
VALU94
Keywords: elections; val; local government elections; kommunalval; voting intention; röstavsikt; trust; förtroende; exit polls; vallokalsundersökningar; voting; röstning; parliamentary elections; riksdagsval; european union; europeiska unionen; trade union membership; medlemskap i fackförening; voting behaviour; väljarbeteende; political participation; politiskt deltagande; election data; valdata; government; regering; ideologies; ideologi; referendums; folkomröstningar; electors; väljare; political parties; politiska partier; political leaders; politiska ledare; electoral issues; valfrågor; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap