The National SOM Survey 1992 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 1994)
Since 1986 the research project ´Samhälle Opinion Massmedia´ (SOM) has been carrying out an annual nation-wide survey of Swedish opinions. This is accordingly the seventh survey in this series. The questionnaire was divided into six subject fields: Mass media; Politics and society; Energy, nuclear power and environment; Sweden's relation to other countries; Leisure; and background.

Purpose:

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

Detta är den sjunde undersökningen i serien Riks-SOM, en nationell frågeundersökning med syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder på temat samhälle, opinioner och medier.

1992 års undersökning består av sex sammanhållna delar: massmedier; politik och samhälle; energi, kärnkraft och miljö; Sverige och omvärlden; fritid; samt bakgrundsfrågor.

Många av frågorna har ställts i tidigare SOM-undersökning, men ett antal frågor har tillkommit. Nya frågeställningar i Riks-SOM 1992 gällde hur stor betydelse olika geografiska områden och olika frågor bör ha i den framtida svenska utrikespolitiken samt med vilka delar av världen Sverige bör öka sitt politiska och ekonomiska samarbete. Avsnittet med frågor om de olika tv-kanalerna har utökats med frågor om det allmänna intrycket av fem svenska kanaler, samt en bedömning av vilken tv-kanal som har de bästa programmen inom olika programtyper.

Genom att frågor ställts på ett likartat sätt över tid finns det i SOM-serien tidsserier om bland annat medieanvändning, politik, kärnkraftsopinion och förtroende för olika samhällsinstitutioner och grupper.

Syfte:

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 1992
Riks-SOM 1992
Keywords: elections; val; mass media; massmedia; population migration; migration; defence; försvar; participation; deltagande; public sector; offentlig sektor; international relations; internationella relationer; energy; energi; environment; miljö; leisure time; fritid; internal politics; inrikespolitik; CORS; CORS; Media; Media; Environment and conservation; Miljö och naturvård; Energy and natural resources; Energi och naturresurser; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; Leisure, tourism and sport; Fritid, turism och sport; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap