School-childrens' wage-earning work 1987 - Blomquist, Bo (University of Gothenburg, 1992)
This survey was made at the request of the Göteborg district of the Swedish Trade Union Confederation. The main purpose of the project was to investigate the occurrence of gainful employment in leisure hours and during holidays among senior high school students. The investigation also cover student´s knowledge of rights and duties on the labour market and how different factors as schoolwork, economy and consumption interplay with the occurence of gainful employment.

LO-distriktet i Göteborg tog i juni 1986 kontakt med sociologiska institutionen, Göteborgs universitet. Man var intresserad av att få utrett förekomsten av förvärvsarbete på fritiden och under skolloven bland gymnasieungdomar. I första hand skulle förhållandena i Göteborg studeras. Vid fortsatta kontakter utvidgades frågeställningarna till att även omfatta skolungdomars kunskaper om arbetsmarknadens rättigheter och skyldigheter samt hur olika faktorer som skolarbete, ekonomi och konsumtion samspelar med förekomsten av förvärvsarbete.

Frågeformuläret delades ut direkt till eleverna under lektionstid av undersökningsledaren - det tog ungefär en lektionstimma att fylla i dem. I samband med undersökningstillfället presenterades projektet och enkäten både i ett informationsbrev och muntligen. Vid detta tillfälle påpekades det att undersökningen var frivillig och att man svarade helt anonymt. Eleverna hade hela tiden möjlighet att ställa frågor om projektet eller om eventuella tveksamheter och oklarheter i frågeformuläret. Föräldrar till ungdomar som ej var myndiga fick några dagar innan undersökningstillfället ett informationsbrev där undersökningen presenterades.
Skolungdoms förvärvsarbete 1987
Keywords: Higher and further education; Gymnasial och högre utbildning; Employment; Sysselsättning; Youth; Ungdomar; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi