VALU 1991 - SVT exit poll survey parliamentary election 1991 - Näsman, Per; Hernborn, Hans; Holmberg, Sören; Thedéen, Torbjörn (Sveriges Television, 2008)
In connection with the elections in 1991 the first Swedish exit poll survey was carried out. Voters leaving the polling stations were asked to fill in a questionnaire with questions on: party voted for in the general and local elections; party voted for in the general election 1988; time for decision how to vote; placement on a political left-right scale; confidence in Swedish politicians; occupational group and union membership; prime minister if a bourgeois government; church attendance. The respondents also had to indicate how important a number of items was for the decision how to vote.

Purpose:

Provide analytical support for the election night broadcast on Swedish television during the election night, and for other post-election analysis.

I samband med valet 1991 genomfördes den första svenska vallokalsundersökningen. Undersökningen utfördes av Sveriges Television/Sveriges Radio i samarbete med universiteten i Göteborg och Stockholm. Liknande undersökningar har sedan dess genomförts i samband med samtliga riksdagsval, folkomröstningar och val till EU-parlamentet. En vallokalsundersökning innebär i korthet att ett urval av väljare får besvara ett antal frågor då de lämnar vallokalen. Syftet med VALU är att ge ett bakgrundsmaterial för den valvaka som sänds i radio och TV direkt efter vallokalerna stängts. Med hjälp av undersökningen kan omfattande analyser av valresultatet ske redan under valvakan.

VALU 1991 innehöll frågor om: vilket parti man röstat på i riksdags- respektive kommunalvalet; vilket parti man röstat på i riksdagsvalet 1988; tidpunkt då man bestämt hur man skulle rösta; egen placering på en vänster-högerskala; förtroende för svenska politiker; arbetsmarknadsgrupp och medlemskap i facklig organisation; statsminister i en eventuell borgerlig regering; kyrkobesök. Respondenterna fick även ange hur viktig partiets politik inom följande områden: skatter, miljö, sysselsättning, svensk ekonomi, pensioner, lag och ordning, flyktingar, EG, svensk utrikes- och säkerhetspolitik, matpriser, barnomsorg samt sjukvård varit för beslutet hur man skulle rösta.

Syfte:

Ge ett analysunderlag för den valvaka som sändes i Sveriges Television under valkvällen, samt för andra eftervalsanalyser.
VALU 1991 - SVT:s vallokalsundersökning riksdagsvalet 1991
VALU91
Keywords: elections; val; population migration; migration; local government elections; kommunalval; religious attendance; religiöst deltagande; trust; förtroende; exit polls; vallokalsundersökningar; voting; röstning; parliamentary elections; riksdagsval; party identification; partiidentifikation; trade union membership; medlemskap i fackförening; voting behaviour; väljarbeteende; political participation; politiskt deltagande; election data; valdata; government; regering; ideologies; ideologi; electors; väljare; political parties; politiska partier; political leaders; politiska ledare; electoral issues; valfrågor; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap