Swedish press council 1916-1987 - Weibull, Lennart; Börjeson, Britt (University of Gothenburg, 1991)
This study is a description of incoming reports to the Swedish Press Council during the period 1916-1987. Each incoming report is coded for the period 1916-1969 and every five report for the period 1970-1987. Part one includes information on the incoming reports over time with regard to what and who is reported, by whom and with what motivation and also how the report was treated. Part two only includes information on reported paper and decision.

'Pressens Opinionsnämnd' är en del av forskningsprojektet 'Publicistisk Sed' vid Avdelningen för masskommunikation, Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Arbetet inom projektet påbörjades 1987 under ledning av professor Lennart Weibull. Studien grundas på en genomgång av Pressens Opinionsnämnds och Allmänhetens Pressombudsmans arkiv. Med utgångspunkt från diarier och arkiverade handlingar för varje ärende har uppgifter överförts till ett kodschema för databehandling. Studien är inriktad på de ärenden som inkommit till Pressens Opinionsnämnd och Allmänna Pressombudsman under åren 1916 till 1987. Detta innebär att alla inkomna ärenden kodats, oberoende av om de i formell mening behandlats eller ej. Även de ärenden som avskrivits direkt har således betraktats som en del av utfört arbete.

Totalt har 7 504 ärenden kommit in till Pressens Opinionsnämnd under tiden 1916-1987. Huvuddelen av dessa ärenden har inkommit under den senare delen av perioden. Endast 875 ärenden kom in under perioden 1916-1969. Ett systematiskt urval över hela perioden skulle därför medföra ett alltför litet material från den första perioden. Problemet löstes genom en kombination av totalurval och slumpvis urval. Samtliga ärenden inkomna under perioden 1916-1969 kodades. Av de därefter inkomna kodades vart femte ärende. Som utgångspunkt för kodningen har Allmänhetens Pressombudsmans diarium över inkomna ärenden använts. Efter att ha konstaterat att det inte fanns någon inbyggd periodicitet i diariet, beslöts att välja ut vart femte ärende i den ordning de inkommit. För varje år fastställdes en "startsiffra" med hjälp av en tärning.

Totalt sett omfattar det insamlade materialet 2 213 ärenden varav 875 stycken inkomna före 1970 och 1 338 stycken inkomna under åren 1970 till 1987. Ett litet antal nummer, 9 st, i POs diarium upptogs av t ex förfrågan om remisser. Dessa nummer definierades bort. Det finns också ärenden som inkommit till Pressens Opinionsnämnds sekreterare under de år nämnden låg vilande under kriget. 18 stycken av dessa ärenden, som inkommit från början av 1939 till juni 1945 avskrevs i klump av nämnden då den åter sammanträdde. Oavsett vad ärendet gällde, bedömde POn att de blivit för gamla för att behandlas. Dessa ärenden har också bort definierats ur materialet. Kvar i det material som använts för analys finns då 2 186 ärenden, varav 857 stycken inkommit under tiden före 1970 och 1 329 stycken därefter.
Pressens opinionsnämnd 1916-1987
Keywords: press; press; Media; Media; Social Sciences; Samhällsvetenskap