Dimensions of loneliness 1985 - Tornstam, Lars (Uppsala University, 1991)
This project attempts to describe how strongly and how often people in different situations experience the feeling of loneliness, and what they do to overcome these feelings. The respondents were asked about the environments they grew up in, present family situation, significant changes during the last year, and number of friends and acquaintances. Other questions dealt with things important in a close friendship. The respondents had to indicate if they agreed or disagreed with a number of statements about themselves.

I denna studie analyseras hur starkt och hur ofta människor i olika situationer upplever känslan av ensamhet, och vad man gör för att komma över denna känsla. Tre olika typer av ensamhetsupplevelser identifieras: ensamhetens intensitet/kvalitet, inre ensamhet och 'positiv' ensamhet. Respondenten fick besvara frågor om aktuella familjeförhållanden och om sin uppväxtmiljö; förändringar av betydelse som man varit med om under livet; umgängeskrets, kontakter med grannar och släkt; viktiga saker i ett vänskapsförhållande; hur man upplever sig själv; hur man upplever känslan av ensamhet; andra känslor i samband med ensamhet; orsaker man förknippar med ensamhet; vad man företar sig när man känner sig ensam; hur ofta man tror att människor i olika åldersgrupper känner ensamhet.
Ensamhetens ansikten - En studie av ensamhetsupplevelser hos svenskar 1985
Keywords: interpersonal relations; mellanmänsklig relation; living conditions; levnadsförhållanden; family life; familjeliv; friends; vänner; emotional states; känslolägen; families; familjer; loneliness; social isolering; Equality, inequality and social exclusion; Jämlikhet, ojämlikhet och socialt utanförskap; Social behaviour and attitudes; Socialt beteende och attityder; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Sociology; Sociologi