Swedish electoral data: Prohibition referendum 1922 - Brantgärde, Lennart (University of Gothenburg, 1998)
In Sweden a referendum concerning prohibition was held on the 27 August 1922. This data collection contains information for all electoral districts in Sweden and includes information on the total number of persons entitled to vote in the referendum, number of persons who actually voted, number of yes- and no-votes respectively and number of invalid ballots. Since the gender of the voter was noted on the ballot it is also possible to get the distribution on men and women respectively. There is also a separate file containing information on postal voting on county level.

Den 27 augusti 1922 hölls i Sverige en rådgivande folkomröstning om alkoholförbud. Den av riksdagen tillsatta Nykterhetskommittén hade uppsatt ett krav på minst 60% röster för att förbudet skulle införas. Detta uppnåddes ej och folkomröstningen lämnades utan åtgärd och frågan avfördes från riksdagen. I samband med arbetet inom projektet 'Politiska förändringsprocesser ur regionalt perspektiv', framkom behovet att registrera förbudsomröstningen 1922. Tidigare har endast några artiklar sammanställts med statistiska uppgifter hämtade från folkomröstningen. Hela källmaterialet fanns odokumenterat på Riksarkivet. Genom benäget tillstånd av Landsarkivet i Göteborg fick SSD tillgång till materialet och registrerade uppgifterna sommaren 1989. Varje länsstyrelse hade gjort en sammanställning över resultatet i respektive valkrets. I denna sammanställning fanns också antalet poströster inräknade, eftersom de endast finns noterade länsvis. Dessa sammanställningar har utgjort underlag vid registreringen.

I samband med folkomröstningen beslutade riksdagen att särskilda röstsammanräkningar skulle göras för män och kvinnor, varför det finns fullständiga uppgifter om hur respektive kön röstat i varje enskild valkrets. Detta är hittills den enda omröstningen i Sverige där man använt detta tillvägagångssätt. Vid andra val finns endast opinionssiffror som är könsbaserade att tillgå.

Hela materialet redovisas på valkretsnivå, det fanns 3663 valkretsar eller enheter vid denna tidpunkt. Variablerna omfattar antal röstberättigade totalt samt uppdelat på kön, antal röstande totalt samt uppdelat på kön, antal ja- respektive nej-röstande totalt samt uppdelat på kön, samt antal ogiltiga röster totalt. I en separat fil anges antal poströster, inklusive antal ogiltiga poströster, på länsbasis. Ett identifikationsnummer har lagts till varje observation för att få en hanterbar datamängd. Detta identifikationsnummer överensstämmer med Geokod, en kodlista för den administrativa indelningen i Sverige. Antal enheter blir då i princip lika med antal församlingar vid tiden, 2576 enheter. För att ytterligare renodla materialet har, en överensstämmelse gjorts med Valdataarkivet, (SND 0224).
Svenska valdata: Förbudsomröstningen 1922
Keywords: elections; val; election data; valdata; referendums; folkomröstningar; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap