Popular movement archive 1881-1950 - Total - Lundkvist, Sven; Andrae, Carl-Göran (Uppsala University, 1987)
The material consists of membership data on municipality level from labour unions belonging to the Swedish Trade union Confederation (LO), temperance lodges and free churches between 1881 and 1950. The material is divided into 25 datafiles, one for every county (län) in Sweden. It gives the number of members for every year the unit has been in existence.

Ett forskningsprojekt om de svenska folkrörelsernas historia startades 1965 vid historiska institutionen i Uppsala. Tanken var att belysa folkrörelsernas historia med utgångspunkt från de lokala föreningarna, deras funktioner. Undersökningarna inriktades på några huvudfrågor av vilka den första var: Finns det en särskilt samhällstyp eller miljö, där folkrörelserna har lättare än annars att vinna fotfäste och att utvecklas?
Det blev nödvändigt att utarbeta en särskild kod för den administrativa indelningen i Sverige. Före 1952 fanns det inte mindre än 2500 kommuner och under tidernas lopp hade flera av dem hunnit förändra sina gränser, nya kommuner hade kommit till, gamla kommuner hade inkorporerats i de snabbt växande stadskommunerna. Det kodsystem som utarbetades, GEOKOD, byggdes därför upp så att man kunde ta hänsyn till alla sådana förändringar.
Det var inte bara kommunerna som förändrades. Förändrades gjorde också de organisationer som skulle dokumenteras, det gällde i särskilt hög grad om fackförbunden. Det fick bli en forskningsuppgift att systematisera hela föreningsfloran i Sverige, främst alla de fackförbund som uppstått, uppgått eller övergått i varandra.
För att kartlägga de stora folkrörelsernas utbredning, samlade man in uppgifter om antalet medlemmar i varje lokal förening per den 31 december varje år. Man tog med frikyrkorörelsen, nykterhetsrörelsen, fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska partiet.
Databasen innehåller uppgifter från över 4000 fackliga avdelningar. Varje enskild förening eller facklig avdelning utgör enheterna i systemet, och inom varje sådan enhet kan man finna uppgifter om föreningens namn och kodnummer, om det nummer som den tilldelats i organisationen, om namnet på den ort där den är belägen, om koden för den kommun i vilken den är belägen, om dess startår och dess slutår.
Folkrörelsearkivet 1881-1950: Total
Keywords: religious attendance; religiöst deltagande; membership; medlemskap; labour movement; arbetarrörelse; trade union membership; medlemskap i fackförening; religious communities; religiösa församlingar; trade unions; fackföreningar; Government, political systems and organisations; Regering, politiska system och organisationer; HISTORY; HISTORIA; Political Science; Statsvetenskap; History; Historia