Sweden during the second world war: Press register 1938-1945 - Åmark, Klas (Stockholm University, 2013)
This reference database (SUAV) gives the content, in numeric code, of about 160 000 articles from 27 Swedish newspapers between the years 1938 and 1945. The articles deal with public debate and public opinion in 30 different subjects. The register also contains a code for author or speaker for each article, approximately 12 000 names.

Ett delprojekt inom forskningsprojektet Sverige under andra världskriget (SUAV) är undersökningen om den offentliga debatten i Sverige under perioden 1938-1945. Grundvalen i detta material utgörs av opinionsbildande material i tidningspressen, ledare, debattartiklar, referat av tal etc. De dokument som skulle klassificeras var tidningsartiklar. Registrets uppgift är att möjliggöra för en forskare som är intresserad av debatten i en viss fråga under en viss tidsperiod, att snabbt kunna få fram allt relevant tidningsmaterial. Ur klassificeringssynpunkt måste tidningsartiklar betecknas som ett "mjukt" material. Det är inte ovanligt att en tidningsartikel diskuterar flera olika frågor på samma gång. Rubriksättningen ger oftast inte heller någon som helst vägledning till innehållet. För att erhålla en tillförlitlig klassificering av tidningsartiklar är det därför nödvändigt att göra en mer omfattande innehållsanalys. Det är utifrån denna princip som kodblanketten lagts upp: klassificeringen sker utifrån en snabb genomläsning av innehållet i artikeln. Excerpisten väljer de kategorier som ger den adekvataste täckningen av innehållet. Diskuteras i artikeln bara en sakfråga blir det således endast en markering på avdelningen sakinnehåll. Är det flera olika frågor som diskuteras markeras de kategorier som behövs för att täcka innehållet.

För varje artikel åtgår en blankett. Med hjälp av den vänstra hälften klassificeras artikelns yttre formalia: i vilken tidning, vilket år, månad, dag; på vilken sida av tidningsnumret den står; vad det är för typ av artikel; hur lång den är; vem den är skriven av; om det är en korrespondensartikel och vad som är ursprungskällan till artikeln. Med hjälp av högra hälften av blanketten klassificeras innehållet i artikeln: länder, civila och militära myndigheter, politiska partier, organisationer och föreningar samt sakinnehåll. Ingen kategori har markerats på blanketten med mindre än att kategorin behandlats på minst tio rader i artikeln.

Syfte:

Registrets uppgift är att möjliggöra för en forskare som är intresserad av debatten i en viss fråga under en viss tidsperiod, att snabbt kunna få fram allt relevant tidningsmaterial.
Sverige under andra världskriget: Pressregister 1938-1945
Keywords: internal politics; inrikespolitik; Media; Media; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; HISTORY; HISTORIA; Social Sciences; Samhällsvetenskap; History; Historia