Radio and television coverage of the revolution in Portugal 1975 - Comparisons with Swedish and international press - Westerståhl, Jörgen (University of Gothenburg, 1982)
On the request of the radio committee an investigation was made during the autumn of 1975 and the spring of 1976 of the Broadcasting Corporation´s reporting about the events in Portugal in the spring of 1975. The aim was to get a basis for a judgment whether the reporting was in accordance with the agreement between the Corporation and the state regarding the demand for matter-of-factness and impartiality.

På radionämndens uppdrag genomfördes under hösten 1975 och våren 1976 en undersökning av Sveriges Radios rapportering om händelserna i Portugal våren 1975. Syftet var att skaffa ett underlag för en bedömning av om rapporteringen stod i överensstämmelse med avtalet mellan Sveriges Radio och staten med avseende på kraven på saklighet och opartiskhet. Det undersökta materialet behandlar händelserna i Portugal under perioden 1975-05-19 - 1975-07-26. Materialet är hämtat ur ljudradions sändningar, företrädesvis Ekot och Centralredaktionens P1-sändningar (80 Eko- och 152 P1-sändningar) men även Tidsspegeln, Öppen kanal, Världen och vi och OBS kulturkvarten har studerats. Förekommer ett inslag eller telegram i identisk form mer än en gång har det inte registrerats vid de senare tillfällena. Däremot förekommer givetvis att samma händelse omnämns i olika sammanhang. För att möjliggöra en jämförelse mellan rapporteringen i Sveriges Radio och motsvarande rapportering i svensk och internationell press har även sex tidningar studerats. Dessa är Arbetet, Dagens Nyheter, Norrskensflamman och Svenska Dagbladet samt Le Monde och The Guardian.

Den systematiska analysen inleddes med att bestämma huvudaktörer på den Portugisiska arenan. Därefter förtecknades samtliga nyheter eller händelser varvid urskiljs två typer: I telegram eller av namngiven reporter skildrade händelser respektive återgivna uttalanden gjorda av olika aktörer. Händelserna placerades sedan inom sakområden varefter registrerades förekommande positiva/negativa perspektiv (aspekt) på respektive huvudaktörer.

Varje händelse omfattar en aktör, ett sakområde, en tidsbestämning, en bestämning i vilket medium och av vilken reporter den rapporterats, i händelsen förekommande positivt/negativt perspektiv på aktör samt i fråga om återgivna uttalanden förekommande positivt/negativt perspektiv på omtalad aktör. När någon av dessa egenskaper ändras uppstår en ny händelse. På detta vis kom ca 900 nyhetsmeddelanden att förtecknas. Då vissa meddelanden förekommer i flera medier och/eller upprepas i olika sammanhang blev antalet meddelanden ca 4 000. På grund av att också kommentarer till uttalanden förekommer uppgår det totala antalet analysenheter till 4 287.
Rapportering om Portugalrevolutionen 1975 i radio och TV - Jämförelser med svensk och internationell press
Keywords: Media; Media; International politics and organisations; Internationell politik och organisationer; Conflict, security and peace; Konflikter, säkerhet och fred; Social Sciences; Samhällsvetenskap