Fiscal austerity and urban innovation 1986-1987 - Magnusson, Håkan; Strömberg, Lars; Bokenstrand, Cecilia (University of Gothenburg, 1992)
This study forms part of a larger international project 'Fiscal Austerity and Urban Innovation' (FAUI). The purpose of the project is to study and analyse how and to what extent the tightening economic resources in society has resulted in changes and renewal within the scope of municipal operations. The questionnaire was directed to chief economic administrators and contained seven different parts: Budgeting and the budgeting process; Changes within the municipality; Planning and working routines; The municipality´s economic situation; Fiscal management strategies; Comparisons with other municipalities; and background information.

I början av 1980-talet inleddes ett internationellt forskningssamarbete som kom att kallas 'Fiscal Austerity and Urban Innovation' (FAUI). Två sidor av den kommunala ekonomin bildade utgångspunkt för projektet, dels den kärvare ekonomin, dels de förändringar som uppkommit på lokal nivå, bland annat som ett resultat av de förändrade ekonomiska förutsättningarna. Projektet, som syftar till internationella jämförelser av hur kommunerna i olika länder agerat, bygger på enkätundersökningar av kommunala beslutsfattare. Totalt deltog forskare från ett femtiotal länder. Studien 'Ekonomisk åtstramning och kommunal förnyelse' utgör den svenska delen av projektet. Vid årsskiftet 1986/1987 skickades en enkät ut till ekonomicheferna i samtliga landets kommuner. Enkäten bestod av sju olika frågeområden: Budgetering och budgetarbete; Verksamhetsförändringar i kommunen; Planering och arbetssätt; Kommunens ekonomiska situation; Kommunalekonomiska åtgärder; Jämförelser med andra kommuner; samt bakgrundsuppgifter.
Ekonomisk åtstramning och kommunal förnyelse 1986-1987
Keywords: internal politics; inrikespolitik; Economic policy, public expenditure and revenue; Ekonomisk politik, offentliga utgifter och intäkter; Government, political systems and organisations; Regering, politiska system och organisationer; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap