Local radio coverage of the election campaign 1979 - Brantgärde, Lennart (University of Gothenburg, 2012)
A new medium took part in the 1979 election campaign: for the first time the Swedish Broadcasting Corporation, represented by its subsidiary Swedish Local Broadcasting Corporation, had the possibility to cover all local election campaigns. Primarily the aim was to look into the amount of transmission time every local radio station had used for programs specific for one commune. The information was collected before and during the election campaign and is consequently a measure of transmissions planned by each local radio station.

Purpose:

Shed light on how local radio reported on the three concurrent elections: the parliamentary election, country council elections and local elections.

Ett nytt massmedium medverkade i 1979 års valrörelse: för första gången hade Sveriges Radio, i form av dotterbolaget Sveriges Lokalradio AB, möjlighet att med riksomfattande täckning bevaka vad som hände i de många lokala valrörelserna inför valen till landsting och kommunfullmäktige.
Uppgifterna i denna undersökning bygger på uppgifter insamlade före och under själva valrörelsen och gäller stationernas planerade sändningar. Undersökningen syftar i första hand till att urskilja hur mycket sändningstid som varje lokalradiostation ägnat åt rent kommunspecifika program. Avsikten har varit att avgränsa den mängd som uteslutande ägnats åt en enda lokal valrörelse, dvs ett val till en kommunfullmäktigeförsamling i en viss kommun. Alla programtyper som gällt mer än en kommun eller gällt mer än en valtyp har förts undan. På så sätt har en minimitid kunnat fastställas för var och en av landets 277 kommuner.

Syfte:

Belysa hur lokalradion gett utrymme för information om de tre samtidiga valen till riksdag, landsting och kommunfullmäktige
Lokalradions bevakning av valrörelsen 1979
Keywords: elections; val; local government elections; kommunalval; parliamentary elections; riksdagsval; election broadcasting; valbevakning i tv och radio; local broadcasting; lokalsändningar; election campaigns; valkampanjer; Media; Media; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap