Trade union survey 1974 - Lewin, Leif (Uppsala University, 2014)
To describe democracy within the trade union movement through the interaction between members and elected representatives. The survey consists of five part studies, with fairly similar variables, carried out on various levels in the trade union structure and on journalists working with labour issues.

Purpose:

The aim of the study is to investigate how the union was ruled during the period and how its internal democracy worked.

Studien undersöker den svenska fackföreningsrörelsens interna demokrati. Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, testar genom undersökningen den demokratimodell han arbetat fram i tidigare forskning.

Empiriskt material har samlats in med enkäter som skickats till över 3 000 medlemmar och förtroendevalda på olika nivåer i 50 avdelningar inom LO-anslutna fackförbund. Genom fem delstudier har information samlats in från medlemmar, avdelningsstyrelseledamöter, sektionsstyrelseledamöter, förbundsstyrelse- och landssekretariatledamöter samt journalister och opinionsbildare.

Syfte:

Syftet med studien är dels att undersöka hur facket styrdes under perioden och hur dess interna demokrati fungerade.
Fackföreningsundersökningen 1974
Keywords: participation; deltagande; wages; löner; wage determination; lönesättning; party identification; partiidentifikation; labour movement; arbetarrörelse; labour relations; arbetsmarknadsrelationer; trade union membership; medlemskap i fackförening; trade union officials; fackföreningsfunktionärer; strikes; strejker; Labour relations/conflict; Förhållande/konflikter mellan arbetsmarknadens parter; Working conditions; Arbetsförhållanden; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap