Sweden now 1972-II_2 - Testologen Ltd. (IMU-Testologen AB, 1983)
In the mid-1960s, Testologen AB in collaboration with a group of advertisers, introduced a new way of investigation, where data about the target groups - socio-economic data, interests, purchasing habits, possessions, buying intentions - and data on reading habits were collected in the same survey. At SND there are now surveys available from the Sweden Now series covering a 20-year period, 1972-1991.
The 1972 survey contains a number of questions about reading-habits. The respondents had to indicate how often they read a number of papers within the daily (big city), weekly and monthly press. Other questions dealt with the household´s possession of a number of capital goods and pets. The respondents were asked about their interests in different activities and about their interest in receiving information about a number of subjects. There is information about the respondent´s gender, marital status, age, income, occupation, education and housing, and also about the household´s size, age structure, and total income of household.

Purpose:

Collect broad information about interests, purchasing habits and media choices

Subset of Sweden Now 1972-II, covering the period 1972-02-23 to 1972-04-07.

I mitten av 1960-talet introducerade Testologen AB, i samverkan med en grupp annonsörer, en ny undersökningsform som innebar att målgruppsdata - socio-ekonomiska data, intressen, köpvanor, innehav, köpavsikter mm - och läsvanedata insamlades i en och samma undersökning. Undersökningarna går under benämningen 'Sverige Nu', men databanken marknadsförs under benämningen ORVESTO. Namnet ORVESTO markerar målsättningen att täcka många mediagrupper: OR som i organisationspress, VE som i veckopress och STO som i storstadspress. Vid SND finns ORVESTO-undersökningar som täcker en tjuguårsperiod, 1979-1991 tillgängliga.
ORVESTO 1972-II innehåller ett stort antal frågor om läsvanor. Respondenterna fick ange hur ofta de läste ett tiotal tidningar inom storstadspress, 25 veckotidningar och ett tjugutal tidningar inom 14-dagars och månadspress. Andra frågor handlade om hushållets innehav av kapitalvaror samt husdjur. En serie frågor inleds med formuleringen 'Olika människor är intresserade av olika saker. Hur intresserad är Du själv av att utöva nedanstående aktiviteter?' Här återfinns aktiviteter som har anknytning till hemmet, hobby- och friluftsverksamhet, men även intresset att pröva ett antal nya produkter. Respondenten tillfrågades också om hur intresserad man var att erhålla information om ett antal produkter. Socio-ekonomiska data innehåller information om respondentens kön, civilstånd, ålder, inkomst, yrke, utbildning och bostad, samt hushållets storlek, åldersstruktur och sammanlagd inkomst.

Syfte:

Samla in en bred information om intressen, köpvanor och mediaval

Delmängd av ORVESTO 1972-II omfattande perioden 1972-02-23 till 1972-04-07.
ORVESTO 1972-II_2
Sverige nu 1972-II
Keywords: newspaper readership; tidnings läsekrets; periodicals readership; tidskrifts läsekrets; domestic appliances; hushållsapparat; consumer goods; konsumtionsvaror; interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); frequency; frekvens; Consumption and consumer behaviour; Konsumtion och konsumentbeteende; Media; Media; Public relations; Public relations; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap