Sweden now 1973-II - Testologen Ltd. (IMU-Testologen AB, 1983)
In the mid-1960s, Testologen AB in collaboration with a group of advertisers, introduced a new way of investigation, where data about the target groups - socio-economic data, interests, purchasing habits, possessions, buying intentions - and data on reading habits were collected in the same survey. At SND there are now surveys available from the Sweden Now series covering a 20-year period, 1972-1991.
A major part of the 1973 survey is a replication of Sweden Now 1972. The number of questions about interests have been increased while the questions about interest in receiving information have been removed. New questions deals with buying frequencies for a number of goods and how often one visits different shops and services.

Purpose:

Collect broad information about interests, purchasing habits and media choices

I mitten av 1960-talet introducerade Testologen AB, i samverkan med en grupp annonsörer, en ny undersökningsform som innebar att målgruppsdata - socio-ekonomiska data, intressen, köpvanor, innehav, köpavsikter mm - och läsvanedata insamlades i en och samma undersökning. Undersökningarna går under benämningen 'Sverige Nu', men databanken marknadsförs under benämningen ORVESTO. Namnet ORVESTO markerar målsättningen att täcka många mediagrupper: OR som i organisationspress, VE som i veckopress och STO som i storstadspress. Vid SND finns ORVESTO-undersökningar som täcker en tjuguårsperiod, 1979-1991 tillgängliga.
ORVESTO 1973-II är huvudsakligen en replikation av 1972 års undersökning. Antalet frågor om intresse för olika aktiviteter har utökats och innehåller ett sjuttiotal aktiviteter i anknytning till hemmet, hobby- och friluftsverksamhet, samt intresse för att pröva ett antal nya produkter. Frågorna om intresset för att erhålla information om olika produkter har utgått. Nya frågeområden handlar om inköpsvanor för ett antal produkter, hur ofta man besöker olika affärer och serviceinrättningar, samt hur ofta man uppmärksammar olika typer av reklam. Avsnittet om läsvanor har utökats och innehåller frågor om ett åttiotal olika tidningar. Frågorna om hushållets innehav av kapitalvaror och husdjur innehåller närmare tjugo produkter och fyra olika husdjur. Socio-ekonomiska data innehåller information om respondentens kön, civilstånd, ålder, inkomst, yrke, utbildning och bostad, sasmt hushållets storlek, åldersstruktur och sammanlagd inkomst.

Syfte:

Samla in en bred information om intressen, köpvanor och mediaval
ORVESTO 1973-II
Sverige nu 1973-II
Keywords: consumption; konsumtion; newspaper readership; tidnings läsekrets; periodicals readership; tidskrifts läsekrets; shopping; shopping; retail outlets; försäljningsställen; domestic appliances; hushållsapparat; consumer goods; konsumtionsvaror; interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); frequency; frekvens; Consumption and consumer behaviour; Konsumtion och konsumentbeteende; Media; Media; Public relations; Public relations; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap