The press and nuclear power 1976 - Holmberg, Sören; Branzén, Karl; Westerståhl, Jörgen (University of Gothenburg, 1984)
This study was conducted in connection with the 1976 election study in order to study how the question of nuclear power has been handled by the press. Twenty daily newspapers were analysed during five weeks in the autumn 1976. The papers analysed were chosen after their political preferences in order to represent the different views of the major political parties. The study includes 2807 editorials, articles, advertisements and other materials containing views on the use of nuclear power.

I studiet av kärnkraftsfrågan i valet 1976 ingår två undersökningar, dels en intervjuundersökning av väljarna - Väljarna och kärnkraften - dels föreliggande undersökning som är en innehållsanalys av energidebatten i massmedia.
Datainsamlingen innefattar en systematisk genomgång av 20 dagstidningar under fem veckor hösten 1976. Totalt registrerades 2807 ledare, nyhetsartiklar, insändare, annonser, krönikor m.m. som innehöll stoff kring kärnkraften eller energiproblemen i allmänhet.

Enkätens kvalitet har prövats - bortfallens jämnhet mot tillgängliga registerdata och föregående enkäters karakteristika, svarens inbördes logik och fullständighet. Statistisk vägning har utförts för mindre över- och underrepresentation av befolkningsgrupper i ett 48-cellersmönster.
Pressen och kärnkraften 1976
Keywords: elections; val; energy; energi; environment; miljö; nuclear energy; kärnkraft; electoral issues; valfrågor; Media; Media; Energy and natural resources; Energi och naturresurser; Elections; Val; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap