Sweden now 1974-II - Testologen Ltd. (IMU-Testologen AB, 1983)
In the mid-1960s, Testologen AB in collaboration with a group of advertisers, introduced a new way of investigation, where data about the target groups - socio-economic data, interests, purchasing habits, possessions, buying intentions - and data on reading habits were collected in the same survey. At SND there are now surveys available from the Sweden Now series covering a 20-year period, 1972-1991.
The 1974 survey is basically a replication of earlier surveys. The number of questions about visiting frequencies have been reduced in this years survey, while a new sub-group, local press, have been added to the questions about reading habits. A new group of questions dealing with purchasing intentions have been added.

Purpose:

Collect broad information about interests, purchasing habits and media choices

I mitten av 1960-talet introducerade Testologen AB, i samverkan med en grupp annonsörer, en ny undersökningsform som innebar att målgruppsdata - socio-ekonomiska data, intressen, köpvanor, innehav, köpavsikter mm - och läsvanedata insamlades i en och samma undersökning. Undersökningarna går under benämningen 'Sverige Nu', men databanken marknadsförs under benämningen ORVESTO. Namnet ORVESTO markerar målsättningen att täcka många mediagrupper: OR som i organisationspress, VE som i veckopress och STO som i storstadspress. Vid SND finns ORVESTO-undersökningar som täcker en tjuguårsperiod, 1979-1991 tillgängliga.
ORVESTO 1974 är huvudsakligen en replikation av tidigare undersökningar. Antalet frågor om hur ofta man besöker olika affärer och serviceinrättningar har minskat något detta år. Frågorna om läsvanor har däremot utökats med den nya undergruppen lokalpress. En nytt frågeområde som berör avsikten att köpa in olika kapitalvaror har tillkommit. Socio-ekonomiska data innehåller information om respondentens kön, civilstånd, ålder, inkomst, yrke, utbildning och bostad, sasmt hushållets storlek, åldersstruktur och sammanlagd inkomst.

Syfte:

Samla in en bred information om intressen, köpvanor och mediaval
ORVESTO 1974-II
Sverige nu 1974-II
Keywords: consumption; konsumtion; newspaper readership; tidnings läsekrets; periodicals readership; tidskrifts läsekrets; shopping; shopping; retail outlets; försäljningsställen; domestic appliances; hushållsapparat; consumer goods; konsumtionsvaror; interest (cognitive processes); intresse (kognitiva processer); frequency; frekvens; Consumption and consumer behaviour; Konsumtion och konsumentbeteende; Media; Media; Public relations; Public relations; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap