Coffee, homocysteine and B vitamins - Thelle, Dag; Strandhagen, Elisabeth; Zetterberg, Henrik (University of Gothenburg, 2011)
Elevated level of homocysteine has been identified as a graded and independent risk factor for coronary heart disease. The metabolism of homocysteine is dependent on the availability of the B-vitamins, folate, vitamin B12, and vitamin B6 (pyridoxal phosphate). Although elevated levels of tHcy in plasma and serum is particularly seen in folate deficiency, elevated levels are also seen in the presence of folate levels in the lower reference range. The study was organised as a prospective, cross-over, blinded controlled trial with the participants randomly allocated to two different groups which will consume:



1) For 3 weeks: Both groups: no coffee



2) For 4 weeks: Group A: 4 cups of coffee/day + placebo, Group B: 4 cups of coffee/day + 200 g folate/day



3) For 3 weeks: Both groups: no coffee (wash out)



4) For 4 weeks: Group A. 4 cups of coffee/day + 40 g B-6/day, Group B: 4 cups of coffee/day + placebo.



The participants were randomised again in the beginning of the second part. Each participant met at five visits. They were allowed to drink other beverages. Diet habits were registered during the study. Blood samples were drawn and blood pressure measured at every visit. Blood samples were analysed for homocysteine in plasma and total cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, Lp(a), folate, ALAT, ASAT, urate and gamma-GT in serum. Frosen whole blood is available.

Purpose:

To investigate the interaction of coffee consumption on the effects of folate and vitamin B-6 on the methionin metabolism and thereby on the plasma homocysteine levels.

Studien gjordes som ett doktorandprojekt vid Göteborgs Universitet med bakgrund i att förhöjd nivå av homocystein har satts i samband med ökt risk för hjärt-kärl-sjukdom. De viktigaste faktorerna som höjer homocysteinnivån i blodet är lågt intag av B-vitaminer (framförallt folsyra), rökning och kaffe. En randomiserad placebo kontrollerad interventionstudie gjordes för att se om supplementering med folat (delstudie 1) eller vitamin B6 (delstudie 2) kunde eliminera homocysteinökningen som uppkommer av normala doser kaffe. Studien genomfördes som två prospektiva, randomiserade, dubbelblinda kontrollerade försök. Försökspersonerna randomiserades till två grupper enligt följande: 1) Under 3 veckor: Båda grupperna: inget kaffe 2) Under 4 veckor: Grupp A: 6 dl kaffe/dygn + 200 mikrog folat/dygn, Grupp B: 6 dl kaffe/dygn + placebo 3) Under 3 veckor: Båda grupperna: inget kaffe 4) Under 4 veckor: Grupp A: 6 dl kaffe/dygn + 40 mg vitB6/dygn, Grupp B: 6 dl kaffe/dygn + placebo. Vid början av delstudie 2 randomiserades deltagarna på nytt. Vid första besöket genomfördes en kostundersökning med speciell inriktning på folat- och vitB6-innehållande livsmedel. Kostvanorna registrerades även under studiens gång. Blodprov och blodtryck togs vid alla 5 tillfällen. Under studien drack försökspersonerna endast den mängd kaffe som anges ovan. Eventuella avvik registrerades. Andra drycker fick konsumeras fritt. Blodproverna som togs vid varje besökstillfälle analyserades avseende homocystein i plasma och total kolesterol, HDL-kolesterol, triglycerider, Lp(a), folat, ASAT, ALAT, urat och gamma-GT i serum. Helblod finns fryst.

Syfte:

Att studera interaktionen mellan kaffekonsumtion och effekten av folat och vitamin B6 på metioninmetabolismen och därigenom effekten på plasma homocystein.
Kaffe, homocystein och B-vitaminer
Keywords: Blood Pressure; Blodtryck; Blood Specimen Collection; Blodprovstagning; Homocysteine; Homocystein; Alanine Transaminase; Alanintransaminas; Aspartate Aminotransferases; Aspartataminotransferaser; Folic Acid; Folsyra; gamma-Glutamyltransferase; Gammaglutamyltransferas; Genes; Gener; Cardiovascular Diseases; Kardiovaskulära sjukdomar; Coffee; Kaffe; Cholesterol; Kolesterol; Dietary Supplements; Kosttillskott; Body Height; Kroppslängd; Body Weight; Kroppsvikt; Nutritional Sciences; Näringsvetenskap; Placebos; Placebo; Smoking; Rökning; Triglycerides; Triglycerider; Uric Acid; Urinsyra; Vitamin B Complex; B-vitamin komplex; HEALTH; HÄLSA; Specific diseases, disorders and medical conditions; Specifika sjukdomar, störningar och medicinska tillstånd; Cardiology and Cardiovascular Disease; Kardiologi och kardiovaskulära sjukdomar; Nutrition and Dietetics; Näringslära och dietkunskap