Socialization into sport involvement 1974: A cross national study - Sweden - Levin, Lennart; Patriksson, Göran (University of Gothenburg, 1992)
.

Purpose:

Comparisons between different cultures and countries in terms of socialization into sport

Detta är den svenska delen av ett internationellt forskningsprojekt där ca femton olika länder deltog. Syftet med projektet som helhet var att göra jämförelser mellan olika kulturer och länder vad gäller socialisation till idrott. I detta syfte ingick bland annat att: a) kartlägga omfattningen och i vilken grad som individer socialiseras till olika samhällens idrottssystem; b) försöka förklara socialisationsprocessen till idrottssystemet så som den gestaltar sig för elitidrottare och folk i allmänhet; c) undersöka om graden av socialisation till idrott varierar mellan olika länder. Det svenska frågeformuläret - en nedbantad version av det kanadensiska originalformuläret - var indelat i tre huvuddelar. Den första delen utgjordes av retrospektiva frågor om idrott och fritidsförhållanden i åldern 7-12 år (grundskolans låg- och mellanstadium). Andra delen av formuläret behandlade individens nuvarande situation (15-16 år) vad gäller idrott och fritid och i den tredje delen fanns en del frågor om attityder till idrott samt frågor som täckte av bakgrundsfaktorer av olika slag. Flera av frågorna i första och andra delen av formuläret var identiska. Skillnaden var bara att i det första fallet gällde att tänka sig tillbaka i tiden vid besvarandet av frågorna medan det i den andra delen avsåg den aktuella situationen. Undersökningens viktigaste frågeområden var: Aktivt och passivt idrottsintresse; Intresse för och deltagande i tävlingsidrott; Favoritidrotter och idrottsidoler; Faktorer som påverkat intresse för och deltagande i idrott; Egen idrottskapacitet; Medlemskap i idrottsföreningar och andra föreningar; Motiv för att idrotta respektive att inte hålla på med idrott; Inställning till olympiska spel; Bakgrundsvariabler såsom nationalitet, födelseort, faderns yrke, föräldrarnas utbildning, typ av bostad, antal syskon m.m.

Syfte:

Jämförelser mellan olika kulturer och länder vad gäller socialisation till idrott
Socialisation till idrott 1974: En tvärnationell studie - Sverige
CNP
Keywords: physical activities; fysisk aktivitet; Physical Fitness; Fysisk kondition; sports training; idrottsträning; schools; skolor; schoolchildren; skolbarn; leisure time activities; fritidsaktiviteter; Physical Education and Training; Fysisk fostran och träning; Youth; Ungdomar; Leisure, tourism and sport; Fritid, turism och sport; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Educational Sciences; Utbildningsvetenskap; Diet and nutrition; Kost och näring