Alcohol and Drug Use Survey - 1983 A, ninth grade - The Swedish Council for Information on Alcohol and Other Drugs (The Swedish Council for Information on Alcohol and Other Drugs, 2017)
Since 1971, a national drug habit survey has been conducted among Swedish ninth graders. From 2004, annual survey are also being conducted among students in the second year of high school.

The Swedish Council for Information on Alcohol and Other Drugs (CAN) are responsible for the annual survey since 1986. CAN is a non-governmental organization and their main tasks are to follow the drug trends in Sweden and to inform the public and educate professionals on alcohol and other drugs.

The results from the survey are published in a report called “Skolelevers drogvanor” (Alcohol and Drug Use Among Students). CAN also conduct regional and local school surveys upon requests from municipalities and regions.

In 1983, Statistics Sweden assumed responsibility for the surveys. A major part of the questionnaire changed and it wasn't possible to make comparisons with previous studies.The 1983 survey was therefore carried out in two different versions. One (A) that could be linked to the old studies and one (B) containing the new questions.

Purpose:

The aim of the study is primarily to describe the development of drug habits and to study the differences between various groups.

One of two surveys in 1983 was answered by 1641 students in ninth grade (833 boys and 808 girls), which represented a response rate of 86 % in total. Data from this years survey is not electronic accessible.

Sedan 1971 har det genomförts nationella drogvaneundersökningar bland Sveriges niondeklassare. Från och med 2004 görs årliga undersökningar även bland elever i årskurs två på gymnasiet.

När Statistiska Centralbyrån 1983 övertog ansvaret för undersökningarnas praktiska genomförande gjordes en relativt omfattande förändring av formuläret. Den förändring som gjordes medförde att det för en stor del av frågorna inte gick att göra jämförelser med tidigare studier.1983 års undersökning genomfördes därför på två olika urval i årskurs 9. Det ena (formulär A) besvarade de nya frågorna och det andra (formulär B) de ursprungliga.

Ansvaret för dessa årliga undersökningar ligger sedan 1986 hos Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. Från 2001 har undersökningarna genomförts på direkt uppdrag av Socialdepartementet. Data i digital form finns endast tillgängliga från och med 1989 års insamling.

Bland annat belyser undersökningarna utvecklingen av ungdomars drogvanor över tid och visar på skillnader mellan exempelvis kön och regioner. Utöver detta genererar den insamlade informationen goda möjligheter att göra mera detaljerade analyser av konsumtionsmönster, samband mellan droganvändning och risk- samt skyddsfaktorer etc.

Undersökningarna genomförs som lärarövervakade anonyma gruppenkäter i klassrummen under skrivningsliknande former och eleverna deltar anonymt. Omkring 15-20% av de 300 slumpvis utvalda klasserna deltar ej i studien, och bortfallet på individnivå i form av frånvarande elever är av ungefär samma storlek. Resultat för enskilda klasser eller skolor redovisas aldrig i de nationella studierna.

Undersökningarna presenteras dels i de årliga rapporterna Skolelevers drogvanor, men även i kortare mera tematiska specialrapporter. CAN genomför även lokala och regionala undersökningar på uppdrag av kommuner och landsting.

Syfte:

Undersökningens syfte är i första hand att belysa utvecklingen av drogvanorna och att studera skillnader mellan olika grupper.

Vid en av två undersökningar som genomfördes 1983 besvarades enkäten av totalt 1641 elever i årskurs 9, varav 833 var pojkar och 808 var flickor. Svarsfrekvensen motsvarade totalt 86 %. Data från denna insamling finns inte i elektronisk form.
Skolelevers drogvanor - 1983 A, årskurs 9
Keywords: leisure time; fritid; Alcohol Drinking; Alkoholkonsumtion; Family; Familj; Gambling; Spelberoende; Health; Hälsa; Narcotics; Narkotika; Smoking; Rökning; Tobacco, Smokeless; Rökfri tobak; Nicotiana; Tobak; illegal drugs; illegal drog; schools; skolor; HEALTH; HÄLSA; Medical and Health Sciences; Medicin och hälsovetenskap; Health Sciences; Hälsovetenskap