Riksmaten adults 2010–11 - Survey - Riksmaten adults 2010-11 - National Food Agency (National Food Agency, 2016)
In Riksmaten adults 2010–11, a representative sample of 5000 individuals between 18–80 years living in Sweden were invited to participate in the study. The data collection took place between May 2010 and July 2011. Riksmaten adults 2010-11 included three parts: diet registration, survey, and sampling (blood and urine).

A total of 2268 individuals participated in Riksmaten adults 2010-11, of which 1 797 in the dietary registration, 2140 in the survey and 300 people in the sampling. The participation rate differed between the various parts of the survey.

In the dietary registration, the participants reported everything they ate and drank during four consecutive days. The reporting was done in a web-based food diary. The questionnaire, which also were web-based, consisted about 50 questions. Some of the participants were asked, in addition to diet registration and survey, also to give blood and urine samples.

Purpose:

The aim was to examine food consumption and nutrient intake among women and men in Sweden.

Riksmaten vuxna 2010–11 är Livsmedelsverkets tredje rikstäckande matvaneundersökning i den vuxna befolkningen. De två tidigare matvaneundersökningarna 'Hushållens livsmedelsutgifter och kostvanor' (Hulk) genomfördes 1989 och 'Riksmaten 1997–98' genomfördes under 1997 och 1998.

Riksmaten vuxna 2010-11 omfattade totalt tre delar: kostregistrering, enkät, samt provtagning (blod- och urinprov).

Ett representativt urval på 5 000 personer mellan 18–80 år, boende i Sverige, bjöds in att delta i undersökningen som pågick mellan maj 2010 - juli 2011. Urvalet bestod av ett huvudurval som omfattade 4000 personer och av ett delurval som omfattade 1000 personer. Deltagarna som tillhörde delurvalet tillfrågades, utöver kostregistrering och enkät, även om att lämna blod- och urinprov för analys av b.la vitamin D, folat och ferritin.

Totalt deltog 2 268 personer i Riksmaten vuxna 2010−11, varav 1 797 i kostregistreringen, 2 140 i enkäten och 300 personer i provtagningen. Det var 454 personer som enbart besvarade enkäten. Deltagarfrekvensen skilde sig mellan de olika delarna i undersökningen. Totalt har 46 procent av urvalet deltagit i någon del i undersökningen. Deltagarfrekvensen var 36 procent i kostregistreringsdelen, 43 procent i enkätdelen och 30 procent i provtagningsdelen.

Deltagarna, totalt 1797 personer, registrerade allt de åt och drack under fyra dagar via webben och besvarade även en enkät med ett femtiotal frågor. Urvalet bestod av ett huvudurval som omfattade 4000 personer och av ett delurval som omfattade 1000 personer. Deltagarna som tillhörde delurvalet tillfrågades, utöver kostregistrering och enkät, även om att lämna blod- och urinprov för analys av b.la vitamin D, folat och ferritin.

Till skillnad från tidigare undersökningar gjordes kostregistreringen via ett webbsida som utvecklats av Livsmedelsverket. Deltagare som inte hade möjlighet att registrera via webben gavs möjlighet att rapportera via telefon till en intervjuare, som registrerade deltagarnas matintag i webbverktyget. För att veckans
alla dagar skulle täckas in och fördelas jämnt slumpades startdag för kostregistreringen
(tisdag, onsdag, lördag eller söndag).

Syfte:

Studiens syfte var att undersöka livsmedelskonsumtion och näringsintag bland kvinnor och män i Sverige.

Dataset innefattar studiens del avseende enkät.
Enkät - Riksmaten vuxna 2010-11
Keywords: Adult; Vuxna; Diet Surveys; Kostundersökningar; Overweight; Övervikt; Diet; Kost; Alcohol Drinking; Alkoholkonsumtion; Obesity; Fetma; Lipids; Fetter; Coffee; Kaffe; Cholesterol; Kolesterol; Dietary Supplements; Kosttillskott; Body Weight; Kroppsvikt; Smoking; Rökning; Vitamins; Vitaminer; food; livsmedel; Nutrition Policy; Näringsrekommendationer; Recommended Dietary Allowances; Rekommenderat kostintag; Proteins; Proteiner; Energy Intake; Energiintag; Diet Records; Kostregistrering; Carbohydrates; Kolhydrater; Beverages; Drycker; Candy; Godis; Carbonated Beverages; Kolsyrade drycker; Dairy Products; Mejeriprodukter; Dietary Fiber; Kostfibrer; Disaccharides; Disackarider; Eggs; Ägg; Fatty Acids; Fettsyror; Fatty Acids, Monounsaturated; Fettsyror, enkelomättade; Feeding Behavior; Ätbeteende; Food; Livsmedel; Ice Cream; Glass; Meat; Kött; Minerals; Mineral; Monosaccharides; Monosackarider; Nuts; Nötter; Sucrose; Sackaros; Tea; Te; Vegetables; Grönsaker; Fatty Acids, Omega-3; Omega-3-fettsyror; Seafood; Fisk och skaldjur; Dietary Sucrose; Strösocker; Food and Beverages; Mat och dryck; Fatty Acids, Omega-6; Omega-6-fettsyror; Fast Foods; Snabbmat; Drinking Water; Dricksvatten; Tobacco Use; Tobaksanvändning; diet and exercise; motion och matvanor; dietary guidelines; kostråd; food consumption; livsmedelskonsumtion