Primary court records, Uppland, Sweden 1638, "Per Larsson's court records", (selection) - Lindström, Jonas; Department of Linguistics and Philology, Uppsala University (Uppsala University, 2011)
The aim of the project is to provide a clearer picture of what men and women actually did to support themselves in early modern Sweden (approximately 1550 to 1800) and to analyze short- and long term consequences of survival strategies in general and of the gender division of labour in particular.

För pilotstudien "Automatic verb extraction from historical Swedish texts", genomförd i samarbete med Joakim Nivre (prof. Datorlingvistik, UU), Eva Pettersson, Rosemarie Fiebranz, Jonas Lindström), inom ramen för EparIT 2009, behövdes en digital textkorpus av 1600-talssvenska omfattande ca 10 000 ord. Ett urval ur en handskriven dombok från 1638, tryckt 1937, gjordes. Texten digitaliserades genom manuell inskrivning. De därigenom digitaliserade delarna av den tryckta utgåvan användes för registrering i databasen Gender and Work.

Gender and Work är ett digitalt indexeringsprojekt och en forskningsenhet som syftar till att ta fram, tolka och tillgängliggöra information om genus och arbete i det tidigmoderna Sverige, genom juridiska och andra manuskript från denna tid.

"Utgåvan omfattar underrättsprotokoll från Roslagen, från tre tingsresor år 1638 gjorda av lagläsaren Per Larsson. Per hade 1637 av Svea hovrätt förordnats som lagläsare i området. För vart och ett av det tiotal domsområden (socknar, härad och skeppslag) som den tryckta utgåvan omfattar, finns protokoll från tre ting: vinterting, sommarting och hösteting. De är tryckta i tidsföljd inom varje domsområde för sig. (Citerat från utgivarens förord.) Utgåvans protokoll har hämtats från två originalkällor, den ena på ULA, i arkivet ""Stockholms och Uppsala läns häradsrättsdomböcker, den andra på RA i arkivet ""Svea Hovrätt, Advokatfiskakontorets arkiv, serie EXI e, Häradsrätters renoverade domböcker, Uppsala län, vol. 5."".

Registrering från tryckt (1937) källutgåva av god kvalitet med material dels från en domboksrenovation gjord för landshövdingen i Uppsala (på ULA), dels från den renoverade domboken på RA. Originalkällorna har inte kontrollerats."
Underrättsprotokoll, Uppland, Sverige 1638, "Per Larssons dombok", (urval)
Keywords: labour and employment; arbete och sysselsättning; gender; genus; court records; domstolsprotokoll; 17th century; 1600-tal; Language and linguistics; Språk och lingvistik; LABOUR AND EMPLOYMENT; ARBETE OCH SYSSELSÄTTNING; Working conditions; Arbetsförhållanden; SOCIAL STRATIFICATION AND GROUPINGS; SOCIAL STRATIFIERING OCH GRUPPERING; Gender and gender roles; Kön och könsroller; HISTORY; HISTORIA; Natural Language Processing; Språkbehandling och datorlingvistik; Agricultural Science; Jordbruksvetenskap; Economic History; Ekonomisk historia; Gender Studies; Genusstudier; History; Historia