The OLIN-studies - The OLIN studies - Rönmark, Eva; Lindberg, Anne; Lundbäck, Bo (Umeå University, 2012)
The Obstructive Lung Disease in Northern Sweden (OLIN) Studies, is a research program ongoing since 1985. It includes descriptive, analytic and interventional epidemiologic research on asthma, allergy, chronic bronchitis, and chronic obstructive pulmonary disease (COPD). The infrastructure contains data from more than 50,000 subjects from Norrbotten in ages 7-91 years. The overall aim includes identifying risk factors for the conditions in order to create possibilities for prevention. The studies are multidisciplinary and cover traditional and molecular epidemiology and clinical research as well as research about cellular mechanisms, proteomics and genetics. The aim of the current project is managing and care of the large and growing infrastructure. New data are collected continuously as most studies are of prospective nature.

Purpose:

To identify risk factors for asthma, allergy, chronic bronchitis, and chronic obstructive pulmonary disease in order to create possibilities for prevention.

OLIN står för Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten. OLIN-studierna är en epidemiologisk forskningsverksamhet som pågått i Norrbotten sedan 1985. Fokus ligger på astma, allergi, kronisk bronkit och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), sömnapné samt hälsoekonomi.
OLIN-studierna utvecklats från ett forskningsprojekt till en idag omfattande forskningsverksamhet med flera forskningslinjer. I OLIN-studiernas nätverk ingår forskare från Norrbottens läns landsting, Umeå universitet, Karolinska Institutet, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Luleå Tekniska Universitet. Syftet med infrastrukturen är att möjliggöra studier inriktade mot nya kunskaper som kan användas för primär och sekundär prevention. Studierna är tvärvetenskapliga och sträcker sig från klassisk epidemiologi och kliniska studier till studier om cellulära mekanismer, proteomik och genetik.
Totalt har mer än 50 000 individer i åldrarna 7-91 år medverkat. De bildar befolkningsbaserade kohorter, slumpvis utvalda. Det har genomförts tvärsnittsstudier och prospektiva uppföljningar av kohorterna, många av dem vid flera tillfällen.

Forskningen bedrivs i fyra forskningslinjer:

1. Astma och allergi bland vuxna:
I denna delstudie undersöks reell förekomst av astma och KOL i befolkningen. Samarbete sker med bla. Karolinska Institutet, och Göteborgs Univeritet. Som ett led i FinEsS-studierna har under 2010 kliniska undersökningar av slumpurval av de som medverkande i den senaste enkätundersökningen 2006 avslutats i Norrbotten. Motsvarande studier genomförs parallellt i Stockholm och Göteborg. Långtidsuppföljning av astma påbörjas 2011.

2. Astma och allergi bland barn:
I denna delstudie följs stora populationsbaserade barnkohorter följs över tiden. Den första studien bland barn startade 1996. Studierna är fokuserade på insjuknande i och tillfrisknande från astma och allergisk sensibilisering, samt faktorer relaterade till detta. Även studier av trender i förekomst av astma och allergisk sjukdom ingår. Av särskilt intresse är sambandet mellan allergenexponering, allergisk sensibilisering och utveckling av allergisk sjukdom, samt effekter av miljöexponeringar. En ny forskningsgren inriktad mot födoämnesallergi har nyligen startat i samarbete med pediatriska kliniken, Umeå universitet.

3. KOL, som också innefattar obstruktivt sömnapné syndrom (OSAS):
I denna delstudie studeras naturalförloppet vid KOL genom en fall-kontroll studie bestående av 993 individer med KOL och lika många personer utan KOL. Gruppen har sedan 2005 undersöks årligen med bl.a. lungfunktionsmätningar och intervjuer. Av särskilt intresse är reell dödlighet i KOL och snabb försämring av lungfunktion, annan sjuklighet som hjärtsjukdom och cancer, hälsoekonomi och livskvalitet.

4. Hälsoekonomi
OLIN-studierna ingår i de så kallade FinEsS-studierna är ett samarbetsprojekt mellan Finland, Estland och Sverige för studier av framförallt astma, allergi och KOL. Där ingår ytterligare ca 50000 individer. Basen, ledningen och beslutsfunktionerna för OLIN-studierna liksom FinEsS-studierna är samlade i Norrbotten.

Syfte:

Att möjliggöra studier inriktade mot nya kunskaper som kan användas för primär och sekundär prevention av kroniskt obstruktiv lungsjukdom och astma och allergi bland barn och vuxna.
OLIN-studierna
Keywords: Cohort Studies; Kohortstudier; Respiratory Tract Diseases; Luftvägssjukdomar; Dyspnea; Andnöd; Follow-Up Studies; Uppföljningsstudier; Longitudinal Studies; Longitudinella studier; Prospective Studies; Prospektiva studier; Respiration Disorders; Andningsstörningar; Drug Therapy; Läkemedelsterapi; Risk Factors; Riskfaktorer; Mortality; Dödlighet; Neoplasms; Tumörer; Respiratory Function Tests; Respiratoriska funktionstester; Asthma; Astma; Child; Barn; Biomedical Research; Biomedicinsk forskning; Bronchitis, Chronic; Bronkit, kronisk; Eczema; Eksem; Emphysema; Emfysem; Epidemiology; Epidemiologi; Case-Control Studies; Fall-kontrollstudier; Genetics; Genetik; Heart Diseases; Hjärtsjukdomar; Cough; Hosta; Skin Diseases; Hudsjukdomar; Economics, Medical; Hälsoekonomi; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; Kroniskt obstruktiv lungsjukdom; Food Hypersensitivity; Livsmedelsöverkänslighet; Environmental Exposure; Miljöexponering; Nose Diseases; Nässjukdomar; Nasal Obstruction; Nästäppa; Lung Diseases, Obstructive; Lungsjukdomar, obstruktiva; Primary Prevention; Primärprevention; Proteomics; Proteomik; Rhinitis, Allergic, Seasonal; Årstidsbunden allergisk rinit; Smoking; Rökning; Secondary Prevention; Sekundärprevention; Sleep Apnea, Obstructive; Sleep Apnea Syndromes; Sömnapné; Cross-Sectional Studies; Tvärsnittsstudier; Occupational Exposure; Yrkesmässig exponering; Hypersensitivity; Överkänslighet; HEALTH; HÄLSA; Medication and treatment; Medicinering och behandlingar; Specific diseases, disorders and medical conditions; Specifika sjukdomar, störningar och medicinska tillstånd; Respiratory Medicine and Allergy; Lungmedicin och allergi