Press 98 - Språkbanken Text (University of Gothenburg, 2024)
Swedish press 1998

Korpusen består av tidningsartiklar från DN, Göteborgs-Posten
och Svenska Dagbladet. Denna gång har vi medvetet
valt att variera insamlingsperioderna mellan de olika
tidningarna. Följande insamlingsperioder gäller (observera
att hittills endast tre av fyra perioder insamlats):

Insamlingen omfattar följande dagar:

DN: 3/2-12/2, 19/5-28/5, 9/6-3/7
GP: 12/1- 1/2, 6/4-26/4, 6/7-26/7
SvD: 2/2-22/2, 27/4-17/5, 3/8-23/8

Det kan inte nog sägas: Ett stort tack till DN, GP och SvD för
det mycket vänliga bemötandet och den hjälpsamhet som ni visat
trots er ändå stora arbetsbörda. Tack Anders, tack Kjell, tack Lena.
Språkbanken, oktober 1998.
Avdelningsförkortningar
Preliminär (28 okt 2008) förteckning över avdelningar i modernare tidningsmaterial (fr.o.m. 1987)
De följande förkortningarna anger i princip avdelning, sida etc. enligt vederbörande tidnings egen klassifikation. Några av förkortningarna har ännu inte kunnat tolkas.

Göteborgs-Posten

GpALLallmänt reportage |GpSPOsportavdelningen
GpATT"Attityd" (reportage m.m för äldre tonåringar) |GpSÖN"Söndag" (större specialreportage)
GpAVE "Aveny" (nöjesreportage m.m. för unga vuxna) |GpTVRTv-radioavdelningen (inkl. program)
GpBOH? (Bohuslän?) |GpTVÅ"Två dagar" (blandade reportage - helgbilaga)
GpDEBdebattartiklar |GpUTE?

GpEKOekonomiavdelningen |GpUTLutrikesnyheter
GpETTförsta sidan |GpVAR"Var dag" (specialreportage)
GpFRI"Fria ord" (insändare) |GpVG "Världens gång" (lätta sidan)
GpGBGGöteborgsnyheter |GpVSBvästsvenska nyheter (från olika orter eller länsdelar)
GpGPS? |GpVSHd:o

GpGRA"Grafitti" (reportage för yngre tonåringar) |GpVSLd:o
GpGRÄ"Gränslöst" (nöjesreportage m.m.) |GpVSMd:o
GpGUI"Guiden" (kommande evenemang) |GpVSRd:o
GpKO ? |GpVSVd:o
GpKULkulturavdelningen |GpVSÄd:o

GpLEDledaravdelningen (inkl. kolumnist) |GpVÄV"Växande vetande" (populärvetenskap)
GpNAM"Namnet" (presentation på familjeavdelningen) |GpREP?
GpNÖJnöjesavdelningen |GpPOLpolitiskt reportage

Svenska Dagbladet (ytterst prelimärt) |Dagens Nyheter

SvdBIL? |DnDEBdebattartiklar
SvdBRÄ? |DnEKOekonomiavdelningen
SvdCTY"City"? (nöjen eller evenemang?) |DnETTförsta sidan
SvdDIA? |DnFAMfamiljeavdelningen (inkl. längre presentationer)
SvdETTförsta sidan |DnINLinrikesnyheter

SvdFAMfamiljeavdelningen |DnINS? (specialreportage)
SvdIDA? |DnJUS"Just nu" (aktuellt specialreportage)
SvdINRinrikesnyheter |DnKOMStockholmsnyheter
SvdINS? (insändare?) |DnKULkulturavdelningen
SvdKAR? |DnLEDledaravdelningen (inkl. kolumnister)

SvdKULkulturavdelningen |DnLOR"Lorry"? (nöjesreportage?)
SvdLEDledaravdelningen |DnNON"Namn och nytt" (lätta sidan)
SvdMAG? |DnPJO? (längre specialreportage)
SvdMAR"Marginalen"? (lätta sidan) |DnPOLpolitiskt reportage
SvdMAT? |DnRTVTV-radioavdelningen

SvdNÄRekonomiavdelningen |DnSON"Söndag"? (längre specialreportage)
SvdPOLpolitiskt reportage |DnSPOsportavdelningen
SvdSPOsportavdelningen |DnTEAteateravdelningen (inkl. film, musik m.m.)
SvdSTOStockholmsnyheter? |DnTOR"Torget" (konsumentupplysning)
SvdTID? |DnTVEprogramtablåer för TV-radio

SvdTVRTV-radioavdelningen (program?) |DnUTLutrikesnyheter
SvdUTL? (utrikesnyheter?) |
SvdUTR? (utrikesnyheter?) |
SvdVETpopulärvetenskap (?) |
Press 98
Keywords: Language Technology (Computational Linguistics); corpus; Natural Language Processing; Språkbehandling och datorlingvistik