The National SOM Survey 2021 - SOM Institute, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2023)
In order to identify how the evolution of society affects Swedes’ attitudes and behaviour, the SOM Institute started its National SOM study in 1986. National SOM addresses three areas - society, opinion and mass media - and consists of several parallel surveys. All surveys include a large number of questions related to politics, society, media and social background, but their areas of focus differ.

In 2021, seven different questionnaires were distributed.

The main purpose is to establish time series that enable researchers to analyse how various changes in society affect people's attitudes and behaviour.

För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden, har SOM-institutet sedan 1986 genomfört Riks-SOM. Första mätningen skedde genom samverkan mellan ett par forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, men intresset för resultaten blev stort och SOM-institutet etablerades med ansvar att göra en ny undersökning varje höst.

Den nationella SOM-undersökningen fokuserar på tre teman - samhälle, opinion och massmedier. Ett stort antal frågor om politik, samhälle och medier samt social bakgrund finns med i alla undersökningar, men frågeformulären har ibland något olika inriktningar.

Undersökningen genomförs i samverkan med forskare från olika discipliner. I undersökningen deltar också externa parter, via särskilda forskningsprojekt. För 2021 gäller det exempelvis Kulturdepartementet, Riksgälden och Försäkringskassan.

2021 års undersökning utgjordes av sju parallella riksrepresentativa delundersökningar där datainsamlingen genomfördes parallellt enligt en gemensam fältplan. De sju formulären innehåller många gemensamma frågor, men undersökningen innehåller också ett stort antal frågor endast ställda i en eller två av de olika enkäterna. Datainsamlingen genomfördes parallellt och under identiska förhållanden.

En mixed mode undersökningsdesign används, vilket innebär att flera datainsamlingsmetoder används i en och samma frågeundersökning. I SOM-undersökningen samlas data primärt in via postenkäter, men respondenten ges även möjlighet att fylla i en webbenkät.

Huvudsyftet är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden.
Den nationella SOM-undersökningen 2021
Riks-SOM 2021
Keywords: mass media; massmedia; population migration; migration; energy; energi; social welfare; social välfärd; trust; förtroende; political interest; politiskt intresse; nuclear energy; kärnkraft; public services; offentlig service; television viewing; tv-tittande; internet; internet; mobile communication; mobilkommunikation; internal politics; inrikespolitik; CORS; CORS; POLITICS; POLITIK; SCIENCE AND TECHNOLOGY; VETENSKAP OCH TEKNOLOGI; SOCIETY AND CULTURE; SAMHÄLLE OCH KULTUR; Energy and natural resources; Energi och naturresurser; Elections; Val; Government, political systems and organisations; Regering, politiska system och organisationer; Political behaviour and attitudes; Politiska beteenden och attityder; Social welfare policy; Välfärdspolitik; HEALTH; HÄLSA; Income, property and investment/saving; Inkomster, egendom och investeringar/sparande; General health and well-being; Allmän hälsa och välbefinnande; Social behaviour and attitudes; Socialt beteende och attityder; SOCIAL WELFARE POLICY AND SYSTEMS; SOCIAL VÄLFÄRDSPOLITIK OCH VÄLFÄRDSSYSTEM; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Political Science; Statsvetenskap; Political Science (Excluding Peace and Conflict Studies); Statsvetenskap (exklusive freds- och konfliktforskning); Media and Communications; Medie-, kommunikations-, och informationsvetenskaper; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap; Information Studies; Biblioteks- och informationsvetenskap; Other Social Sciences; Annan samhällsvetenskap; Other Social Sciences not elsewhere specified; Övrig annan samhällsvetenskap