The Media Barometer 2018 - Nordicom - Nordic Information Centre for Media and Communication Research, University of Gothenburg (University of Gothenburg, 2020)
The Media Barometer (Mediebarometern) is an annual survey focusing on how the Swedish population between ages 9 and 79 uses media on traditional and digital platforms on an average day. The survey was first conducted in 1979 and has since been conducted every year.

The Media Barometer (Mediebarometern) is an annual survey focusing on how the Swedish population between ages 9 and 85 uses media on traditional and digital platforms on an average day. The Media Barometer (Mediebarometern) is an annual survey focusing on how the Swedish population between ages 9 and 85 uses media on traditional and digital platforms on an average day.

Mediebarometern belyser människors konsumtion av alla slags medier en genomsnittlig dag, oavsett distributionsteknik. Syftet från starten har varit att beskriva tendenser och förändringar i människors mediekonsumtion över tid, snarare än att fokusera på nivåer enskilda år. Undersökningen genomfördes första gången 1979 och har sedan dess genomförts varje år.

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med ett slumpmässigt urval av befolkningen mellan 9 och 79 år. Tanken med Mediebarometern var redan från starten att långsiktigt följa mediepubliken. Den ansats som valdes för Mediebarometern är mediers faktiska räckvidd. Undersökningen avser således inte människors regelbundna medievanor, utan vad man faktiskt gjort under en specifik tidsperiod. Mediebarometern utgår från gårdagen som tidsenhet för mediekonsumtionen. Frågorna avser exempelvis om man under föregående dag läste någon dagstidning, om man tittade på rörlig bild eller lyssnade på musik. Först därefter ställs vidare frågor om vilken plattform intervjupersonen använt, t.ex. en tryckt tidning, en vanlig tvapparat eller någon hemsida.

Mediebarometern är en oberoende årlig frågeundersökning som belyser människors konsumtion av olika slags medier en genomsnittlig dag, oavsett distributionsteknik. Syftet med undersökning är att beskriva tendenser och förändringar i människors mediekonsumtion över tid, snarare än att fokusera på nivåer enskilda år.
Mediebarometern 2018
Keywords: news; nyheter; Social Media; Sociala medier; sound media; ljudmedier; digital media; digitala medier; TV/Online videos; Rörlig bild; Newspaper; Dagstidningar; Magazines; Tidskrifter; Media use; Medieanvändning; MEDIA, COMMUNICATION AND LANGUAGE; MEDIA, KOMMUNIKATION OCH SPRÅK; Information technology; Informationsteknik; SOCIETY AND CULTURE; SAMHÄLLE OCH KULTUR; Social Sciences; Samhällsvetenskap; Media and Communication Studies; Medie- och kommunikationsvetenskap